Tuesday, November 30, 2010

Tersisih tp ok jer..

Yuhu!

Semalam hari pendaftaran kursus intensif pelajar PJJ kat USM. Mmm..saya bertolak pkul 3 pagi..sampai USM tepat pukul 8 pagi.. Mata ngantuk tapi redah jela.. Byk benda perlu dibuat, daftar hostel+ daftar kursus + daftar wifi(hehehe..tu yg dpt ngadap blog kesyangan saya ni) +jalan pusing2 penang (hehehe..). Penat! Mm..saya dpt blok hostel jauh dr kawan2 sama jabatan dgn saya. Saya sorang2 pulak tu. Takpela.. dah nasib, so kena pandai2 cari haluan sendiri la.. Mm..hostel saya ni pun satu,awatla atas bukit. sakit kaki nak naik bukit tonggek dan tangga ni. Ni pun baru jer bangun tido td, betis dah sakit. Malas nak turun sarapan pagi..makan jer roti kat bilik.lunch karang baru turun. Yela, kantin jauh. lagipun malas nak turun tangga yg tinggi tu.. Dugaan..Dugaan...
Mm..masa mula2 tercampak kat blok ni..dah rasa lain jer..tp takpela..malas nak beratkan fikiran sebab anggap apa yg Allah bagi tu,adalah yg terbaik utk saya. Yap! ini adalah yg terbaik untuk saya. Saya dpt kakak rooomate baik! dari sarawak! senior thn akhir tapi lain jurusan dgn saya.hehe..Saya, biasalah..peramah kan.. Nasib baikla saya ni jenis friendly (ewah!).. yela,abis semua org yang dok kat blok ni saya tegur..hahaha.. Tapi yg paling best stakat ni  --> keputusan saya nak bwk lappy ni adalah kputusan yang betul. ingat nak tinggal je lappy kt k.lumpur. yelah, lappy saya besar,berat pulak tu.. Tapi hati ni tak mau pisah dgn lappy walaupun dia berat. hahaha..angkut jela..hahaha.. sekarang bolehla rawat kesedihan,kebosanan diri saya ni..hahaha.. Oh!lappy ku sayang!

Sunday, November 28, 2010

Susahnye cari keje tanpa sijil

Esok start lapor diri kat USM, Penang. Alhamdulillah..tercapai gak impian saya nak sambung belajar. Dulu lepas abis diploma kat UPM mmg la nak sambung terus ijazah tapi mungkin masa tu rezeki kerja lebih berpihak kat saya kot. Dulu kelam kabut skit masa lepas diploma.Yela,susah nak cari keje sebab tak dpt sijil diploma lagi. Yela,masa tu tak konvo lagi. So,susah nak gerak mana2 sebab kebanyakkan jabatan,dorang nak tengok sijil diploma tu. Saya pulak penakut skit nak angkut transkrip exam tu gi cari keje. hahaha.. Malasla nak dengar dorang cakap.."nanti kami akan hubungi semula.tunggu sampai sijil diploma dapat ye..." huh! Ayat tu slalu diceritakan kawan2 saya. Pengalaman saya sendiri pula cari keje tanpa sijil diploma pun lebih kurang sama. Saya mohon kerja kerajaan. Dpt gi interview. Temuduga ok dan A+. (perasan!)Tapi bila nak check keputusan temuduga melalui laman web SPA sama ada berjaya or tak, nama saya tiada dlm sistem. Wah! ngeri btol saya masa tu! Nama tiada dlm kumpulan berjaya dan kumpulan tak berjaya. Dimanakah nama saya? Masa tu rasa mcm apa je. Yela, nama takde dlm sistem..seolah2 saya tak gi interview. Tapi,bila call semula SPA, dorang bagitahu kekosongan kerja tu ada untuk saya tapi dokumen saya ada masalah sbb saya takde sijil diploma lagi. Yg saya fotostet masa interview tu transkrip exam..Dorang nak sijil diploma.Bayangkan saya dah tahu saya dapat keje tu sebelum konvo dan dpt sijil diploma. Perasaan bercampur aduk.. epi sebab dpt keje,tp gelabah,berdebar,takot sbb saya punya konvo kena tunggu 1 bulan lagi. Boleh ke SPA tunggu saya or dorang akan buka jawatan tu kpd org lain? Masa tu saya siap tulis surat rayuan kat SPA weh! hahaha.. Akhirnya,dpt jugak saya jawatan tu.. dan skrg dah 3 tahun lebih dah keje.. hahaha..  Best!Best! Keputusan saya untuk bekerja dulu sebelum sambung ijazah adalah keputusan yg betul bagi saya. Dulu ada la jugak perasaan nyesal sbb tak sambung ijazah terus. Jeles kwn2 sambung ijazah. But now, saya epi sebab saya dah ada tapak dlm kerja kerajaan. Lepas tu skrg,dgn senang hatinya saya boleh sambung ijazah.. pastu diberi cuti tanpa rekod..(wah..gaji tetap jalan ye)..yes!yes! Alhamdulillah..
Harap2..saya dapatla abiskan ijazah saya kat USM ni dgn keputusan yg cemerlang. Saya ada cita2 yang nak dicapai nih! hehehe..

Saturday, November 27, 2010

Kenapa kad kawen saya tak cukup?

Yuhu!

Nyampah btolla dgn kad kawen yang baru saya terima tu! Lepas dapati ada beberapa kesilapan pada kad tu, saya buka semua kad. Check dengan teliti. 17 kad teruk + ngeri. 59 keping lagi, ok tapi bahagian peta..tak nampak tulisan arah jalan sebab dakwat putih tu halus sgt. Yang 100 kpg lagi perfect! Cuba kira berapa kesemua kad yang saya terima? Sila campurkan angka2 di atas ye.. PANDAI! Semuanya 176keping. Di ulang skali lagi, 176 keping! Saya tempah 200 keping! Tetibe mulut saya ni nak jadi mulut jahat pulak! Mana kad selebihnye? Kenapa tak cukup? Apa yg syarikat printing ni buat? Geram btol!

Saya sms syarikat tu. Then dia bls, "Salam,mcmni,kami mtk tolong awak pos semula kad yg rosak tmasuk kad yg first time dulu tu..phak kami akan byr kos pos tu.just guna skynet je untk return".

Mcm berapi jer baca sms dia. Yela, aritu masa mula2 dpt kad yang pertama tu..saya dah cakap, kad tu ada kesilapan dan saya tak mau kad tu.. Saya bebel panjang kat dorang sama mcm kat post ni. Tapi dorang tak minta pun saya pulangkan semula time tu. Sekarang ni, bila saya dah alik kl, then dah jadi kali kedua masalah kat kad saya..dorang minta saya pos kad yg lama tu. Saya tak kisah pun kalau nak pos kad tu sebab tak guna pun tapi kad tu ada kat jelebu! Penghantaran kad pertama tu,saya guna alamat ofis. Bila dah ada kesilapan pada kad yg pertama tu,saya tak bwk la alik kl. Biar tersadai kat sana. Yela, tak kuasa nak angkut beg berat2 dgn kad yg silap tu! Sekarang, dorang nak semula pulak kad tu! Bila masa pulak la saya nak ke jelebu tu sebab saya dah start cuti belajar.Esok dah bertolak ke penang. Dah byk kali saya ckp dgn diorang, akhir bln ni saya nak sambung blaja,so mohon dpt siapkan kad idaman saya tu elok2 sebelum akhir bln. Pastu yg buat saya pening ni,ntah apa kejadah pulak la skynet tu. Saya manalah tahu bab2 mcm ni. Disebabkan kesilapan dorang, saya pulak yang bersusah payah.

Apa dorang ingat saya nak tipu ke pasal kad kawen? Poodahcit! Yela, sebab saya asik cakap ada masalah pada kad dan diorg asik reprint. So, dorg ingat saya nak amik kesempatan la kot! Adoi kakak dan abg syarikat printing, saya tak ada masa la nak tipu! Saya kan dah siap MMS gambo kesilapan kad tu. Check la hp tu!! Kalau saya nak tipu, takdela saya letak alamat penghataran kad tu kat opis saya. Jabatan saya bukan calang2 jabatan. Geram btolla dgn dorang ni! Kalau tak caya, meh sini kat kl ni tengok kad yg penghantaran kali kedua. Dan..dtg jelebu tu dlm sebulan lagi ..tengok kad yg korang print kali pertama tu. Hish! Tension btol! Kalau tahu tadi,masa buka plastik bungkusan kad tu,saya rakam guna video supaya korang tahu yg saya cakap betul! Kad korang ni ada masalah dan tak cukup!! PAHAM?

Pasni kalau dengar kawan2 nak tempah kat syarikat printing tu..saya akan nasihatkan cari syarikat printing lain! Ramai B2B yang pernah guna khidmat dorang ni tapi ok jer.. Sebab tula saya pun pilih syarikat ni. Tapi tak sangka jadi macam ni.Kad kawen saya teruk!Rasa macam nak announce nama syarikat printing tu kat sini.. Tapi pikir positif, syarikat tu baru nak berkembang..nanti dikatakan calar imej dorang plak. Tapi tolongla kakak dan abg syarikat printing, kenapa la korang cuai sgt!! Dah tahu masa kali pertama tu ada masalah dgn kad saya, bila reprint ..before deliver tu check la! Dah tahu saya seorang customer yang teliti dan cerewet. Tak amik iktibar langsung dari kesilapan pertama. Skarang kad saya tak cukup! Sapa nak jawab? Korang boleh je ckp dah bg cukup2..mana tahu kot saya sorok sebab nak dpt kad lebih dr korang kan? Alih2 skrg saya yg ditimpa masalah padahal kesilapan dari pihak korang!Kirala btol2!!Print cantik2!! CUAI LAH! My mom n sister pun dah tengok kad korang tu. Choyy!!

Ucapan khas utk dorang : Kakak dan abg syarikat printing, DIMANA HAK SAYA? KENAPA BUAT MACAM NI KAT SAYA?

Mimpi kad kawen ngeri kembali lagi!!

Yuhu!

Wah!! Tension!! Rasa mau menjerit jer! Tak puas ati! Geram! Marah! Sedih! Kad kawen yang saya idam2kan, tunggu2 slama ni dgn penuh kesabaran tu baru jer saya terima! HUARGHH!! Hotnye hati nih! Aritu syarikat printing tu reprint semua kad2 tu sebab berlaku kesalahan dan comot kat kad tu.. Skrg sama jugak! Adoi! Tension tahap cipan saya dibuatnya! AARRGGHH!! Ngeri! Dah brapa kali silap dan asik ngadu kat syarikat tu.. tapi sampai skrg kad idaman saya tak siap2 lagi..Salah..salah..dan salah.. Asik berlaku perkara yang sama!Apa la nasib kad saya tu! Sahih! petang ni.. akan ku merayap ke carrefour utk gi tempah lain kad kawen.. Tension! Wah..tak pasal2 tambah duit lagi! geram btolla dengan syarikat printing tu!

Tiba2 timbul dalam ati ni, kalau tempah terus kad kawen yang dah ada kat pasaran kan senang. Sibuk sangat nak buat design sendiri, pastu nak kena cari syarikat printing. Ni la akibatnya! Waa..sedihnya..

Sekarang tak tahu sama ada nak teruskan usaha pertahankan design saya tu or amik jer design yang dah ada kat pasaran utk wat kad kawen baru.. Dah macam fobia pulak!Huh! Yg pastinya, tak mau berpaling lagi kat syarikat printing yang byk bagi masalah kat saya tu. Nak cari tempat lain! Tapi sayangla kalau tak guna design saya tu.. penat je design..(walaupun design saya tu tak la cantik pun).. huhu.. Tapi saya tak suka design yang sama macam org lain! So, kesimpulannya kena cari syarikat printing lain! Sempat ke nak cari ni? Esok dah nak berangkat ke penang.. Adoi!!

Meh tengok apa dah jadi pada kad kawen saya..

Wah!!kad saya tetiba ada kaler pink! Tapi nama pengantin bukan nama saya! Korang paham tak apa maksud saya? hahaha.. Macam mana lah kad kawen org lain boleh ada pada kad saya ni? Adoi!!Kakak syarikat printing, majlis kawen kami lain2 la! Kami bukan adik beradik pun sampai nak share2 kad kawen!haiyaakkk!!

Sila tengok dengan teliti ye.. Warna kad ni mcm dakwat printer yang nak habis je kan? Kaler dia TERUK! macam ni ke saya nak bagi kad kpd kwn2. Malu la nak hantar kad kaler teruk mcm ni! Kakak syarikat printing, mcm ni ke hasil yg saya terima? Apesal separuh kad ok, separuh tak ok! Kalau dakwat dah nak abis,gantila dakwat baru.. Kesian kad saya ni. Isk..isk..isk..

Tunggu kad kawen

Yuhu!

Semalam.saya msg syarikat printing kad kawen saya tu. Tanya dia..bila dia akan hantar kad kawen sebab dah sampai ke hujung bulan saya tunggu. Alhamdulillah, dia cakap esok (maknanya arini la..hikhik).. So,esok dah boleh dapatla kad saya tu! Yahu!! Eh, tapi esok..ada ke org hantar surat or hantar barang? Esok kan ari sabtu. Mm..mesti ada la kot! Harap2 kad kawen saya yg dorang reprint tu menepati kehendak saya kali ni.. Please la jgn salah2 or comot2 lagi. Tak mampu nak tanggung perasaan tension + marah + sedih lagi... waa..waa...

Cepatla kad kawen sampai..sekurang2nye..boleh bawak sikit gi penang.. Boleh edar kat kawan2 sekuliah next month.. Eh, rasa awal sangat ke saya edar kad kawen? tak la awal sgt kot! hahaha.. takpela..akhir bulan disember 2010 edar kad, kawen awal bln feb 2011. Kira sedang elok la tu kot! hehehe.. saje je buat ayat ni supaya nak tenangkan ati sendiri. Yay!

Thursday, November 25, 2010

Kematian itu WAJIB!

Inalillahiwainnailahirojiun...

Saya sgt terkejut! Sgt sedih! Tak sangka..benda ni akan terjadi. Mmm.. baru semalam kawan2 ofis cakap dia datang untuk lapor diri. Selalu setiap kali kes datang, pasti saya akan jumpa..borak2. Sebenarnye..kena kaunseling, tapi saya tak mahu gunakan istilah tu..nampak formal sgt! So,gunakan istilah 'borak2'. Tu mmg WAJIB! Sebabnya tu jela cara saya nak tahu perkembangan kepulihan diorang. Tapi semalam, saya hanya duduk dalam bilik siapkan laporan untuk kes mahkamah pagi ni. 11 kes! huhuhu..Pastu, sibuk buat persiapan akhir program untuk kes yang dijalankan pagi ni jugak. Kelam kabut skit. Tu yang duduk je dalam bilik. Tapi tak sangka..semalam kali terakhir dia datang ofis. Ya Allah! Saya tak sempat jumpa dia. Sebelum ni, bila jumpa kat mana2..dia mesti akan tegur, senyum tak pun akan lambai tangan. Dialah klien yang rajin lapor diri dan datang program. Kalau ada masalah, dia akan jumpa saya walaupun saya bukan pegawai yang handle kes dia. Saya agak terasa dengan berita kematian dia. Malam semalam dia accident motor. Muka dia remuk teruk. Patutnya, dia akan hadir program pengurusan jenazah yang jabatan kami buat pagi tadi. Program tu khas utk klien2 kami. Tak sangka, dia tak dapat pergi program tu sebab org lain yang uruskan jenazah dia. Balik dari program tadi, saya sempat singgah masjid. Jenazah dah nak dibawa masuk van untuk ke tanah perkuburan. Saya sempat jumpa mak dia. Peluk mak dia sambil cakap sabar dan kata2 tenangkan ati dia padahal dalam ati saya ni.. sedih jugak. Saya berlakon supaya  tak nampak sedih. Ya, memang dia bukan ada pertalian darah dengan saya! Dia cuma seorang klien. dan saya .. ditugaskan untuk membantu proses kepulihan dia.. Tapi saya tak tahu kenapa hati saya ni jadi sayu sgt.. Bila dengar dari rakan2 tentang cara kematian dia..saya tak tahu nak cakap apa dah. Sesungguhnya, kematian itu adalah satu yang wajib bagi semua manusia. Cuma cara kematian tu..kita tak tahu macam mana, dan bila kematian tu akan berlaku..
Al-fatihah untuk dia..



KP jabatan saya pernah cakap, "Layan klien macam seorang insan"

Saturday, November 20, 2010

Sijil kursus kawen yang tersadai

Yuhu!

Tadi baru teringat tentang sijil kursus kawen yang tersadai kat tempat kursus aritu. Alamak! Macam mana boleh terlupa nih? Tadi tanya alon. Dia pun terlupa nak amik. Haha.. Dua2 dah makan byk semut kot! Yay! Sijil tu dah boleh amik sejak khamis aritu. Mm.. takpela, lewat amik skit.. Pasni nak tunggu surat kebenaran kawen dari jabatan alon pulak. Then, barulah semuanya akan berjalan dengan lancar. InsyaAllah.. Hope semua boleh settle dgn cepat sebab selagi tak siap, rasa macam banyak benda yang nak kena fikir. Lepas tu gelabah sorang2 sebab fikir banyak benda tak settle lagi. Yang jadi mangsa selalu, alon la! Sorry ye alon sebab selalu kena tempias tension makcik bedah ni.. hahaha .. Makcik bedah? Takpe..nanti saya akan buat 1 entry khas pasal makcik bedah. hahaha..

Petua mencegah dan berubat orang kena sihir

Letakkan tangan di tempat yang sakit di tubuh dan baca:

Bismillaahi - 3 kali

A 'uudzu bi 'iizzatillaahi waqudrotihi min syarrimaa ajidu wa uhaadziru
Ertinya: Dengan menyebut nama Allah. Saya berlindung dengan kekuasaan Allah dan ketentuanNya dari kejahatan sakit yang saya rasakan dan saya khuatirkan.

Bacalah ayat di atas 7 kali.

Kemudian baca doa:  
Allahumma robbannaasi adzhibil baksa. Isyfi antasysyaafii laasyaifaa-a illaa syifaa uka. Syifaa-an laa yughaadiru saqomaa.
Ertinya: Ya Allah, Tuhan manusia, lenyapkankanlah penyakit ini. Sembuhkanlah, Engkau jualah Tuhan yang menyembuhkan penyakit yang tiada kesembuhan melainkan kesembuhanMu. Dengan kesembuhan yang tiada ditambah penyakit lagi.

PETUA BERUBAT
1. Ambil 7 helai daun bidara (daun ini diguna buat mandi mayat- jin takut daun bidara), dan ditumbuk atau digiling.

Sambil giling daun-daun bidara ini, bacalah:
a. Ayatul Kursi
b. Al-Kafirun ( Qulya ayyuhal kafiruun..)
c.Qul ~ Ahad d.Qul ~ Falaq
d.Qul ~ Naas
e. Surah Yunus ayat 81
f. Surah A'Raf ayat 120 - 121
g. Surah Thaahaa ayat 69 mulai " Wala yuflinu..."

2. Campurkan daun yang telah digiling tadi dalam baldi yang dipenuhi air yang boleh  diminum.

3. Ambil 3 sudu air tadi untuk beri pesakit minum.

4. Selebihnya dibuat mandi. Lakukannya semasa masuk waktu maghrib.

5. Ulangi selama 41 hari atau 41 hari berturut-turut. Jika anda ingin buat selang sehari dua, jangan sampai seminggu lamanya. Mungkin tidak berkesan. Andainya petua ini tidak berkesan, ulangi 41 hari lagi.

Saya dapat info dari sini

Petua untuk melembutkan hati suami

Zikir Pelembut Hati  - Zikir ini elok diamalkan oleh isteri yang mahu hati suaminya menjadi lembut

1. Ya Aziz
2. Ya Jabbar
3. Ya Mutakabbir

Selepas membacanya beberapa kali, hembuskan ke atas suami sekiranya suami tidak perasan. Atau isteri membacanya waktu suami tidur nyenyak. Hembuskanlah di tapak tangan dan letakkan di hati (dada) suami. Mudah-mudahan Allah lembutkan hatinya. Bila hati sudah lembut, mudahlah dibuka kunci perhubungan atau pintu perbincangan.

4.Amalkan juga doa ini:  "Ya Allah, lembutkanlah hatinya (suami) sepertimana Engkau lembutkan besi"

Saya dapat info ni dari sini

Petua untuk bakal pengantin perempuan

Terdapat beberapa petua yang menggunakan bahan-bahan yang mudah didapati untuk diamalkan oleh para bakal pengantin perempuan dalam melengkapi proses rawatan tradisional sebelum melangkah ke jinjang pelamin.

Bunga Mawar Untuk menaikkan seri muka, bakal pengantin boleh mengamalkan petua memakan kelopak bunga mawar selama 44 hari sebelum tarikh perkahwinan. Dahulukan dengan bacaan selawat ke atas nabi, Fatihah dan ayat Nabi Yusof sebelum memakannya.

Timun Lekapkan mata dengan hirisan timun selama 1/2 jam. Petua ini juga dapat menghilangkan lebam pada bawah mata serta menghilangkan rasa lesu dan letih. Ia juga berguna untuk menegangkan otot bawah mata.

Lobak Lobak yang kaya dengan serabut dan vitamin E berfaedah bagi menghilangkan parut dan menaikkan seri muka. Ia turut sesuai untuk meningkatkan kelembapan pada kulit kering. Parutkan lobak dan ratakan pada wajah seperti mask. Biarkan untuk setengah jam.

Tomato Bagi masalah kulit kurang bermaya, gunakan tomato yang telah diasingkan bahagian dalamnya. Sapukan lendir dan biji di dalamnya pada seluruh wajah, lalu dibiarkan sehingga kering sebelum dibilas

Avocado Bagi masalah kulit berminyak dan kandungan zat lemak berlebihan pada pipi serta wajah, anda boleh mencuba buah Avocado yang ditempek isinya pada seluruh wajah. Rawatan ini mampu menghalang tumbuhnya jerawat baru.

Limau Purut Bagi menghitamkan rambut dan menghilangkan kelemumur, sapukan hirisan limau purut pada rambut di kepala. Limau purut juga juga dapat mencantikkan kuku dengan menyapukan jusnya pada kuku secara kerap

Saya dapat info ni kat sini

Petua untuk menganjurkan majlis perkahwinan

1. Jangan memikirkan keperluan diri sahaja, sampai kita terlupa keperluan para tetamu majlis. Jangan sampai tiada pengisian atau aktiviti dibuat untuk menceriakan tetamu yang hadir. Jangan setakat bunyi bising dari nyanyian karaoke atau pembesar-pembesar suara yang membingitkan telinga sahaja.

2. Jangan buat persiapan majlis last minute. Tabiat ini boleh memenatkan pengantin ke tahap maksima, sehingga pengantin kekurangan tenaga untuk menghadapi hari bahagia.

3. Pastikan arahan tugasan diberikan dengan sempurna. Ada kalanya pembantu-pembantu buntu untuk melaksanakan tugas yang telah diamanahkan kepada mereka kerana  mereka tidak tahu apa tugas mereka yang spesifik.

4. Jangan membiarkan keadaan yang menentukan apa aktiviti  atau acara yang harus dibuat seterusnya. Pengantin akan malu tersipu-sipu..Tetamu pula akan terpinga-pinga menanti apa yang bakal berlaku selepas itu.

5. Jangan kerana hendak menjaga  maruah keluarga, perbelanjaan yang dikeluarkan  melebihi batasan kemampuan diri. Akhirnya, hidup bertambah merana kerana bayar hutang tak habis-habis.

Saya dapat info ni kat sini

Petua untuk menjadi suami terbaik

Adakah anda sudah menjadi seorang suami yang terbaik kepada isteri anda? Bagaimanakah cara untuk membantu isteri bagi meringankan beban dan memahami kerjaya isteri yang sering sibuk di luar rumah? Petua berikut mungkin boleh membantu anda menjadi seorang suami yang terbaik kepada isteri anda. Oleh itu sikap saling memahami antara pasangan sememangnya penting dalam sesebuah rumahtangga.

Ringan Tulang - Jangan jadi tuan di rumah dengan memerhatikan saja isteri melakukan semua kerja rumah. Sesekali, ringankan tulang membantu isteri menyiapkan meja makan untuk berbuka dan bersahur.

Ambil Hati Isteri - Beri kata pujian terutama apabila masakan pilihannya untuk berbuka memang enak. Jangan diperbesarkan hal yang kecil sedangkan ia boleh diselesaikan sendiri oleh si suami contohnya masakan kurang garam atau minuman tawar.  Jangan terlalu manjakan diri kerana isteri bukannya orang gaji.

Uruskan Anak-Anak - Jika lihat isteri terlalu sibuk dengan urusan lain, tolong uruskan anak-anak seperti menukarkan lampin atau menghantar dan mengambil anak dari sekolah. Layan kerenah anak supaya mereka tidak mengganggu ibunya yang sibuk di dapur.

Tunjukkan Kasih Sayang - Bekerja seharian dan kemudian melakukan kerja di rumah memang memenatkan. Oleh itu, lelaki harus faham jika isteri kadang-kadang kurang melayan suami.  Apabila lihat isteri keletihan, urutkan badan dan kakinya. Tunjukkan kasih sayang sebagai suami. Sentuhan dan belaian suami mampu menjadi vitamin untuk isteri melakukan kerja rutinnya tanpa keluhan.

Sediakan Pembantu Rumah  - Kerja rumah seperti memasak, mengemas rumah, menyapu sampah, menyusun dan mengatur bukanlah tugas isteri. Justeru jika mampu, sediakan pembantu rumah untuknya. Sekurang-kurangnya, isteri tidak terlalu penat hingga tiada masa untuk suami dan anak.

Doakan Kebaikan Untuk Isteri - Ambil kesempatan untuk mendoakan kebaikan dan kesejahteraan kepada isteri ketika Ramadan ini. Doakan juga supaya isteri diberikan kekuatan dan kesihatan yang baik untuk dia terus menjalankan tanggungjawab sebaiknya sebagai isteri.

Saya amik info ni dari sini

Friday, November 19, 2010

Terpukau, teruja, ter.. ter.. ter..

Yuhu!

Tadi keluar kejap pegi beli riben untuk hantaran kawen abg bestfren saya si elin tu. Sampai umah, mak cakap..ada orang hantar barang. Besar kotaknya! Huh! terus otak ni terbayang GUESTBOOK! Dengan aksi yang tak berapa nak sabar..abis kotak tu diterkam. Bila buka.. Ya Allah!! Cantiknya!! Sangat cantik!! Macam dalam post sebelum ni.. saya ckp ..saya ada booking guestbook, kotak guestbook, kalender dan notepad. Benda pertama yang saya nampak....
.
.
.
.
.
.
.
KOTAK GUESTBOOK !! 

Saya sempat amik gambo sebelum kotak tu dikeluarkan dari plastik! Ye btol! kotak ni masih suci lagi ye masa ni. hahaha.. Then bila buka kotak tu, saya nampak kalender, notepad dan dibawah skali...guestbook! Apa lagi, capailah guestbook dulu. hahaha..




Nilah guestbook saya! Korang semua jgn lupa tulis ucapan kat dalam guestbook ni nanti tau. Eh, seronok2 citer pasal guestbook, ada ke meja untuk letak guestbook ni  nanti? Wah, kena confirm semula dgn pengurusan restoren ni.. Takpe..takpe.. slow2.. Kalau ada meja utk guestbook..,mesti meja tu kena hias kan? Wah, kena fikir hiasan meja pulak! Tarik nafas.. hembus.. Tarik nafas... hembus... Byk lagi benda yg tak siap rupanya! waa... Saya rasa meja tu nak hias simple2 jela.. apa nak buat ek? Siapa ada idea?

Air tangan di guestbook?

Yuhu!

Seperti yang saya cerita dlm post sebelum ni, guestbook majlis kawen saya..,saya tempah jer! huhuhu.. Walaupun saya tak DIY guestbook saya mcm B2B yg lain.. tapi saya masih bersemangat untuk letakkan air tangan saya di gusetbook saya tu. hahaha.. Ngada-ngada kan? Syarikat Runway Sdn. Bhd. tu dah buatkan design utk guestbook saya tu. Pastu seperti biasa..,dengan menggunakan ilmu photoshop saya..design tu dah berubah sikit. Yeah!



Sila abaikan latar belakang rumah sewa saya yang kosong tu ye.hehe. Ok..Yang purple tu original copy dr dorang. Yang hijau tu setelah di edit.. hahaha.. Saya ubah kaler jadi ijau supaya ikut tema majlis sanding. Then saya tambah sikit2 kerawang kat bucu2 guestbook tu supaya tak nampak kosong sgt. Lepas tu, ubah font sikit2.. Setelah diubah sana dan sini..,hasilnya..Ya!memuaskan ati saya walaupun ada yg kata design ni simple sgt.. hahaha.Takpe..semua orang ada pendapat masing2 kan?
Yang pastinya..saya ada jugak terlibat dalam hasilkan guestbook ni! hahaha..

Guestbook saya dah siap!

Yuhu!

Petang semalam dapat panggilan telefon dari Khor Hei Ling.. ewah, sebut nama penuh gitu! Hei Ling bagitau Gusetbook yang saya tempah haritu dah siap. Dia hantar ptg semalam dan dijangka sampai arini. Wah, tak sabar nak tunggu guestbook tu. Mm..sebenarnya saya teringin nak buat guestbook mcm B2B yang lain. Bila tengok hasil DIY guestbook dorang kat dlm blog, rasa mcm jeles pun ada.. hahaha.. Dorang sgt kreatif! Tapi tula, masa tak mengizinkan saya nak kreatif2 ni. Projek DIY saya pun banyak yang tertangguh. Tak tahu bila nak siap! hahaha.. Tarikh kawen dah nak dekat! Harap2 sempatlah.

Tentang guestbook yang saya tempah tu.. sebenarnya saya dah booking sejak bulan jun dulu..Masa tu ada Pameran Pengantin di Midvalley. Mm..ingat lagi, time tu saya pergi sorang2. hehehe.. Saya mmg suka pergi sorang2 kat tempat2 mcm tu. Bolehla tengok lama2 sikit. Ha..masa kat pameran tu jugak saya booking OP. Lain kali saya buatkan 1 entry pasal OP saya yer. Kat booth guestbook tu, saya bukan jer booking guestbook..tapi jugak notepad dan kalender. Korang boleh bayangkan tak,byk tak duit yang bakal keluar dari dompet saya? hahaha.. Sebenarnya,kat pameran pengantin adalah masa yg paling sesuai untuk kita booking itu..  ini.. itu.. ini.. itu..ini  hahaha.. Yela, smua harga murah2.. PROMOSI HANGAT! So,jgnla lepaskan peluang ye kalau lain kali ada pameran pengantin.

Lepas jer pameran tu,saya terus letak resit booking dalam 'fail kawen' dan buat tak paham. Sampailah akhir bulan 9, syarikat tu call untuk ingatkan saya mengenai tempahan tu dan minta bagi gambar. hehehe. Apa lagi..kelam kabutla saya selongkar folder2 dlm lappy ni.. Cari punya cari.. saya buat keputusan untuk letakkan 2 gambar di guestbook saya tu nanti..Gambar2 yang bertuah tu.....jeng jeng jeng....

Ni gambar pertama

dan.. ni gambar kedua

Mesti korang semua tertanya2 kan..kenapa gambar kami jadi macam tu? hahaha.. sajer je. Nanti tak surprise la masa kawen. Yela, kawan2 1 tempat blaja dulu semua nak tahu siapa orangnya yg berjaya mencuri ati saya ni.. Semua tertanya2..sebab dulu saya ni jenis kasar skit..,tomboy, ramai kawan laki dari kwn pompuan. Kalau pegi kuar jalan2 je mesti dgn lelaki. Sebab tula dulu org cop saya playgirl sebab asik jumpa tengah jalan,saya ada dgn laki yang berlainan. Padahal dorang semua tu kawan je. huhuhu. So,kalau korang nak tahu alon kesayangan saya tu, datanglah ke majlis kami ye. yeeha!

Kenapa muka saya sensored jugak? haha.. sebab gambo majlis tunang jela saya pakai make up. Lain2 gambo..tak pakai sbb tak reti. hahaha.. Nanti orang dah biasa tengok muka saya bertepek make up,majlis kawen nanti tiada 'WOW' , 'HUIYOO', 'HULAMAK'.., dan sebagainya.. hahaha

Thursday, November 18, 2010

Bila isteri dah tak cantik..

Untuk renungan dan perhatian isteri2 dan bakal isteri... Buat Iktibar kita semua dan para suami / lelaki, renung2 kan lah.

Kisah benar yang terjadi kepada seorang isteri... dan ceritanya bermula begini..


"Saya ingin berkongsi pengalaman ini dengan semua kerana saya ingin puan2 tahu apa sebenarnya tersirat di dalam benak sesetengah suami dan bagaimana dia melihat kita dari pandangan mata mereka. Walaupun mereka tidak pernah komplen tentang perawakan kita tetapi di sudut hati mereka mereka menilai secara diam2 dan membanding kita dengan perempuan lain.

Barangkali suami puan2 tidak begitu, tapi ini boleh jadi panduan.. Saya seorang isteri baru berusia 29 tahun dan mempunyai 3 orang anak, Perawakan saya biasa sahaja, tidaklah hodoh, sedikit gempal setelah melahirkan 3 orang anak. Saya berkerja sebagai seorang eksekutif dan suami saya berkerja biasa saja..

Kebanyakan belanja rumah seperti ansuran rumah dan kereta, saya yang menbayarnya demi suami yang mempunyai gaji tidak seberapa.

Suami saya bolehlah di katakan menarik jika dibandingkan saya, tinggi, putih dan menarik minat ramai perempuan semasa bujangnya. Saya mengabdi diri seluruhnya untuk rumah tangga, pagi sebelum pergi kerja saya akan masak utk anak2, sarapan utk suami, saya memandu sendiri ke pejabat dan setelah balik ke rumah pada petangnya sayalah yang menyediakan segala keperluan rumahtangga.

Sepanjang perkahwinan suami tidak pernah komplen pasal perwatakkan saya. Saya memakai tudung, dia nampak biasa saja, tetapi dia tidaklah sentiasa tertarik kepada saya semasa di rumah seperti cuba mencium saya, memeluk atau memegang saya,biasa shj kami akan bersama bila waktu malam apabila dia perlukan saya.

Baru2 ini saya mendapat tahu dia mempunyai kekasih di tempat kerja sendiri. Gadis tersebut bukanlah muda dari saya tetapi sudah berumur 30 tahun. Saya mendapat tahu juga yang suami saya sering ke rumah gadis tersebut semasa waktu kerja. Hubungan yang terjalin nampaknya telah sampai ke tahap hubungan seks.

Bila saya bersemuka dan bertanya kepadanya, pada mulanya dia menafikan,tetapi setelah dikemukakan bukti dan sebagainya, baru dia mengaku. Saya ingin tahu kenapa dia menjalin hubungan. Apa kurangnya saya, dia akhir berterus terang mengatakan memang tiada apa yang kurang dengan saya, saya menjaga makan minum, membantu kewangan, menguruskan rumahtangga dengan baik tetapi saya hanyalah setakat itu shj tiada rangsanngan lagi bila melihat saya.

Baginya, dia kadangkala ingin bersama wanita yang di lihat cantik,menarik minat lelaki lain dan bila berjalan sama menimbulkan cemburu pada lelaki lain.Dia dengan berani memberitahu saya bahawa teman wanitanya mempunyai kuku yang cantik, perut yang nipis, bau yang sedap, fashion yang menarik.

Sedangkan saya menurutnya walaupun tidak hodoh tetapi hanyalah wanita yang sangat biasa saja,kuku saya pendek dan kadang2 rosak kerana memasak, rambut pulak kadang2 berbau bila balik kerja kerana bertudung sepanjang hari, Perut saya pula tebal, tidak menarik di rumah bila hanya bert-shirt dan berkain batik.

Hari2 melihat saya dia merasa tiada apa yang dibanggakan tentang saya, bercakap di rumah pula hanyalah tertumpu pasal rumah, anak2.Tiada topik menarik seperti teman wanitanya yg boleh bercakap pasal politik,carreer, mempunyai taste yang tinggi dan dapat membantu dia mengenali dunia yang baru mengaenai fashion, korporat, jadi dia merasakan seperti lelaki yang berjaya bila bersama wanita tersebut.

Memang saya akur tentang perawakan saya kerana pertama memang saya di lahirkan begini, kedua saya terlalu sibuk untuk membelek diri sendiri, ketiga saya tidak mempunyai cukup wang untuk berbelanja sepenuhnya untuk kecantikan.

Begitulah hati budi lelaki sebenarnya walau bagaimanapun kita menjaga dia tetapi dia masih mementingkan fizikal jauh di sudut hati ingin bersama wanita menarik yang boleh menbuat dia berasa bangga.

Saya telah pun berpisah dengan suami sekarang tetapi sy tidaklah duduk meratap tetapi menghadiri slimming session dan membelanjakan duit separuh untuk kecantikan bukan untk lelaki tetapi untuk kepuasan sendiri, biarlah saya pendek dan sedikit tembam tetapi saya berazam untuk menjaga kebersihan dan kelihatan menarik.

PS (Pendapat Aku) : Penting di sini kita memahami erti perkahwinan. Perkahwinan adalah bukan tempat kita untuk berseronok-seronok dan jangan bertindak zalim dengan perbuatan kita. Perkahwinan adalah sebahagian cara utk kita mencari keredhaan Allah. Dan perkahwinan itu sebahagian dari Iman. Dan perkahwinan juga tempat kita di uji. Maka, bersabarlah dan bertindak dengan bijak dengan penuh hikmah .

"Bagi lelaki yg berfikir utk bertindak spt ini, fikirkanlah, btp besarnya pengorbanan seorg isteri demi sebuah keluarga yg sempurna. Jadikanlah kebaikkan seseorg isteri itu sbg hiasan untuk anda, tetapi jadikanlah keburukkan seseorg isteri itu sbg t'jawab utk anda memperbaikinya....InsyaAllah......."

Doalah untuk orang tua kita murah rezeki

Rassulullah SAW pernah bersabda : 

" setiap pagi sedekahkan al-fatihah kepada kedua ibu bapamu ( tak kira masih hidup @ telah tiada )".......... nescaya pintu rezekimu akan terbuka buat kamu... 

Berdasarkan Hadith Nabi SAW : 

" Tidak akan terputus rezeki seseorang ANAK selagi dia tidak meninggalkan doa kepada kedua orang tua nya dalam sehari" 

Huraian hadith: 

- jangan sesekali meninggalkan doa kepada kedua ibubapa (baik yang hidup mahupun yang sudah tiada ) 

- Allah akan memurahkan rezeki kepada mereka yang tidak putus2 berdoa kepada kedua ibu bapa (hidup atau mati) 

- Ingatlah bahawa keredhaan ibu bapa adalah keredhaan Allah SWT 

- Semasa berdoa, berdoalah dengan bersungguh2. .... tadah tangan dan Bayangkan wajah kedua orang tua kita , termasuk guru2 Kita dan mereka2 Yang banyak menolong kita (berdoa perlu benar2 bersungguh2) 

- Mereka yang lupa berdoa kepada kedua orang tua, akan disempitkan rezeki Oleh Allah SWT. 

Kesimpulannya: 

- Bagi yang berniaga, tak perlu ada ilmu pelaris....... . Cuma jangan lupa Doakan ibu bapa kita setiap hari 

- Rezeki bukan sahaja berupa wang ringgit, tetapi segala nikmat yang kita Dapat dari Allah (e..g. makan, kesihatan, kasih sayang, ilmu dsb nya..) InsyaAllah 
Berusaha dan bertawakal.. ...insyallah , - rezeki itu bukan kerana ada sijil SPM, STPM, IJAZAH dsb nya..... tapi dengan hati yang tulus ikhlas dan doa kita untuk ibu dan bapa kita.....Mari kita Cuba. Allahhuakhbar. . 

Bila2 masa kita boleh angkat tangan dan berdoa untuk kedua orang tua kita, waktu bangun pagi, dipejabat, waktu makan siang, pagi, petang, siang atau malam, dimana saja, (tidak termasuk diwaktu solat lima waktu) 

Caranya : 'YA ALLAH YA TUHANKU, ampunkan lah dosa2 kedua orang tua ku, berkatilah kedua mereka itu, sihatkan lah mereka, murahkan lah rezeki mereka, panjangkan lah usia mereka, jauhilah sebarang bahaya, Dan lindungi lah mereka, Aminn yarabillialamin. ..." (Doa ini untuk orang tua kamu yang masih hidup) 

Untuk yang sudah meninggal : "YA ALLAH YA TUHANKU, ampuni lah segala dosa2 orang tuaku, tempatkanlah bapaku/Ibuku ditempat orang2 yang beriman. 

Wednesday, November 17, 2010

Design kad kawen sendiri

Yuhu!

Design sendiri? Sebenarnye dari dulu lagi saya mmg teringin nak design kad kawen sendiri. Yela, kawen sekali jer. Lagipun, tahu jela..saya ni jenis yang suka sesuatu lain dari yang lain. Tak suka sama dgn org lain dan cepat bosan dengan sesuatu yang slalu dah nampak. Saya suka sesuatu yang baru, tak pun pelik .. unik.. hikhik..

Masih menanti dengan sabar..

Yuhu!

Mengikut perancangan, raya haji ni.. mak nak edar kad kawen saya kt saudara-mara. senang sikit sebab semua dah berkumpul. Tapi apakan daya..kad saya tu ada masalah seperti yang saya cerita kat post ni. Syarikat printing pula tengah berusaha keras untuk reprint smula semua kad saya tu. Diulang skali lagi..SEMUA yer..
 Tadi abah tengok kad2 kawen yg diterima dari kenalan dia. Cantik2 kad diorang.. Saya? Terpegun jugak! Saya pun teringin nak kad yang cantik2.. Tapi selalunya kad yang cantik2 kat pasaran tu mahal harganya. Saya bukan tak mampu! Saya bukan sorang yang kedekut! Tapi saya ni penjimat orangnye. hehehe.. Lagipun, saya tempah kad tak banyak. 200 keping jer.. Yela, saya tak ramai kawan. Kiranya 200 keping kad tu ok la. Tak mau la tempah banyak2. Sebab tak mau jadi macam wedding kakak saya dulu. Terlebih kad sampai lepas kawen pun ada lagi kad tu. huhuhu (Kak Qis,jgn marah yer..i citer pasal kad kawen u kat sini). Yay!

Haritu dah cakap dengan syarikat printing tu,kalau boleh nak dapat kad kawen saya tu sebelum akhir bulan sebab ujung bulan ni saya dah start cuti. Tak masuk opis 3 minggu. Ni bukan cuti holiday ke atau cuti kawen ye.. Ni cuti sambung blaja. huhuhu.. Sebelum ni.. syarikat tu pos kad kawen kat opis.. takot pulak masa dia pos untuk kali kedua ni saya da takde kat opis. Mm..tak sabarnye nak dapat kad tu sebab ada sesuatu istimewa pada kad tu.. hehehe..

Monday, November 15, 2010

Saringan Ujian HIV & Talasemia


Yuhu!


ni borang yang perlu diisi ye untuk ujian HIV tu.. Sempat bergambar lagi ye masa dok isi borang kat kaunter utama tu.. Hehehe.. Kawan saya si mary tu syok gelak!


Last week dah buat ujian HIV. Alhamdulillah.. keputusan : bebas dari HIV.
Mm.. berdebar2 sebelum ujian tu. Tapi depan kawan baik saya tu, si mary.. saya buat2 cool jer! hehehe.. Saya risau bukan sebab saya ni penah buat benda2 tak elok sebelum ni.(saya budak baik ok!).. saya risau sebab.. ntah.. saya bekerja di dalam persekitaran yang ada sebilangan klien saya ni..mempunyai virus tu. Sebenarnye takde apa2 masalah pun, tapi biasalah..bila kita terlampau byk fikir,benda yang kecik pun akan jadi besar. hehehe..

Mengenai HIV ni, mmg ia merupakan 1 virus yg sgt bijak dan bahaya. Sehingga kini tiada penawar bagi membunuh virus ni. Dulu masa saya study kat UPM.. saya suka buat tugasan yang berkaitan dengan dadah, HIV, .. Penah pergi Puspen (pusat serenti) Dengkil, PTF Malaysia, DIC jalan hj taib untuk lihat sendiri impak benda2 tu kepada seseorang. Tamat belajar di UPM, saya masih berhubung dgn koordinator badan2 NGO tersebut. Ntahla..macam ada 1 perasaan dlm diri ni nak cegah masyarakat ni dari terkena HIV. Dulu,kalau ada kempen/program sempena Hari AIDS sedunia.. mesti saya ada berlegar2 kat situ..tanda beri sokongan walaupun saya bukannya volunteer pun untuk program tu. hehe.. Yela,koordinator tu tepon minta datang. Datang jelah kan? hehe. Masa interview untuk jawatan skrg pun..saya diterima kerja sebab penglibatan saya dengan badan NGO. Datin tu cakap..dlm temuduga tu..saya merupakan org pertama yang sebut mengenai PTF. hehehe..bila dah cakap mcm tu, tetibe saya naik syokla menjawab soalan2 lain.. hehe.. Tapi tula,soalan yang ditanya tak susah macam kawan2 saya yang lain. Soalan yg saya dapat masa temuduga tu..'soalan santai'. Mungkin dia tengok pointer saya agak tinggi,so dia tanya skop dlm pelajaran jela..pasal kaunseling..hehe.. Alhamdulillah..ilmu2 tu masih tak berkarat lagi masa temuduga tu.(Al maklumla,tak naik pentas utk konvo,dah pegi interview..hehe..rezeki). Kawan2 slalu tanya,apa tips nak lulus temuduga. Jawapan: jawab setiap soalan dengan yakin tapi jgn over yer! Lagi 1,bentuk karektor yang bagus masa sesi temuduga. Cara duduk,cara cakap,cara berpakaian..semuanye diperhatikan. Tunjuk peribadi yg meyakinkan. hehehe..  Alhamdulillah..saya mudah mendapat kerja kerajaan.. Eh, sebenarnya tadi kita cite pasal ujian HIV kan? apasalla saya dah tersasar ni..hahaha..

Ok..sambung citer pasal saya buat ujian HIV tu yer. Staff yang cucuk tangan saya tu cakap nak buat skali ujian TALASEMIA. huhu.. saya mula2 tu terkedu jugak sebab dlm borang yang alon bagi,takde tulis pun nak kena amik ujian tu. Tapi setelah dia bagi penerangan,baru la saya faham. Kiranya pakej la tu! Talasemia ni merupakan penyakit yang boleh diwarisi tau! Bahaya jugak penyakit nih! Kalau kita menghidap talasemia dan pasangan kita pun menghidap talasemia,dinasihatkan agar...tidak teruskan perkahwinan. Yela, efek nanti kepada anak. Anak tak dapat hidup lama. Penceramah masa kusus kawen tu cakap,anak akan idup sampai tempoh 20 thn jer. Mm..talasemia ni sebenarnya penyakit kekurangan darah merah. Alhamdulillah..saya bebas dari penyakit Talasemia. Semoga saya dapat melahirkan zuriat2 yang sihat walafiat. Amin..

Oh ya, tentang ujian HIV untuk kawen ni.. pada mulanya saya keliru jugak! Blur tentang prosedur tu. Yela, lepas ujian, nurse tu masukkan kertas kuning dlm envelope then suruh saya bagi kpd pejabat agama. Sampai rumah, saya dgn sesuka ati buka envelope tu. Yela,nak tengok jugak ada tulis apa di borang tu. Huh! kat borang tu takde pun tulis keputusan ujian. Yang ada, dia tulis saya dah jalani ujian HIV tu. Konfius jugak saya masa tu. Yela, mcm mana pejabat agama nak tahu saya ni sihat ke tak? Rupa2nye, siapa yg berkeputusan aktif(positif HIV), dorang akan terus dibawa jumpa kaunselor/penasihat samaada nak teruskan perkahwinan atau tak. Siapa yang ujian darahnya ok (negatif HIV)..pihak klinik/hospital akan bagi kertas kuning tu. So, kesimpulannya, sapa yg dapat kertas kuning tu adalah org yg sihat dan layak berkahwin! Alhamdulillah..

Ari kedua kursus!

Yuhu!

Fuh! Lega!! sebab sempat datang kursus tepat pada masa. Terima kasih kepada incik LRT. hehehe.. Kursus hari kedua ni sronok jugak. Byak maklumat yang saya dapat terutama bab prosedur kawen dan pceraian. Dalam ari khamis minggu depan,dptla sijil tu.. Pastu bolehla nak buat borang kebenaran kawen pulak.. Harap2 sempatla siap..

Apa2 pun, tempat kursus kawen ni mmg ok la sebab..
.
.
.
.
.
.
-Penceramah kelakar.. tak boring.

-Makan tengahari ok. Siap ada kupon weh!

-Kelas ada ekon ok.

-Toilet ok (hehe..toilet ada toilet duduk n cangkung..tak payah susah2 ati)

-Tak sesak

Kat mana saya amik kursus kawen?
BTS Management. Kat Bandar Tasik Selatan, Sg Besi... hehehe..


Alon nampak pelik sebab pakai baju warna hijau. hahaha.. slama ni asik tengok dia pakai baju warna itam,coklat,biru,putih,oren. Ijau tak penah lagi tengok. tu yang saya rasa pelik skit tengok! hahaha..

Sunday, November 14, 2010

Demam balik dari kursus kawen

Yuhu!

Arini punyalah berkobar2 gi kursus  kawen. hehe.. pagi2 lagi dah bersiap! kena bersiap awal sebab perjalanan nak gi tempat tu jauh. Bukan takde tempat kursus kawen yang dekat dgn rumah,tapi sebab nak pergi dengan Alon. hehehe.. Alon sebelum ni dah suruh saya gi amik kursus sendiri2,tak payah tunggu dia. Tapi biasalah kan..u all pun tahu..saya ni keras kepala skit orangnye! hahaha.. Akhirnya tercapai jugak impian nak pergi kursus kawen sama2. hehehe.. Seronok sgt sebab penceramah tu sempoi, so saya tak ngantok. Alon? seperti biasala..di mana2 jer dia boleh terlelap. Haiyak!! Arini kursus setengah hari jer. Start pukul 2.30 petang. Esok pulak 1 hari. Kena bertolak awal ler esok. Nasib baik la ada kemudahan LRT. Terima kasih ye incik lrt! hehehe.. Alik dari kursus tadi tetibe kepala rasa berat. Tapi buat2 relaks la depan alon. Kitorg sempat gi makan lagi. Sampai jer rumah, saya terus boom!! Wah, tak larat giler! Tetibe jer badan ni rasa macam nak demam. Sebelum entry ni ditulis, saya sempatla makan 2 bijik panadol. Harap2 esok saya dah sihat semula. Yela, kursusu kawen nilah boleh kumpul banyak ilmu tentang alam rumah tangga.. Nak baca buku, saya ni malas skit! hahaha... Boleh ke macam tu? Okes..nak bobom.. good nite smua..bye!

ni masa tengah tunggu alon jemput kat depan lrt.. huhuhu..

Saturday, November 13, 2010

10 kelebihan coca-cola

"Setiap hari selasa ngan rabu aku mesti minum air coke nie lepas training rugbi. Memang sedap air nie. Sedap giler! korunk pun mesti ade yg suke air nie. Sama ada korunk tau atau x, sebenarnya air coke nie ade 10 'kebaikan' yg x disangka-sangka. Aku dpt bende nie dari emel yg member aku bagi. Ape lagi!!

" Fakta seperti yang tersenarai dibawah adalah kajian santifik yang dibuat oleh ahli sains kesihatan/sosial di USA dan Britain serta laporan dari seluruh dunia mengenai minuman ringan Coke : Coca Cola.

Di dalam kebanyakan negeri di US , kereta peronda lebuhraya akan dimuatkan 2 gallon Coke untuk menghilangkan kesan darah di jalanraya apabila berlaku kemalangan. Cam pasukan SMART dan bomba kita tu, Harzadous Team. Cuba tanya Plus Ronda atau Polis Lebuhraya, adakah mereka guna? Anda di rumah diharap dapat mencuba kajian ini :

1. Masukkan tulang dalam satu mangkuk yang diisi Coke, ia akan hancur atau hilang sama sekali dalam masa 2 hari. Elok untuk yang berniaga sup tulang!

2. Untuk mencuci tandas : Masukkan setin air Coke dalam tandas dan biarkan selama 1 jam dan kemudian 'flush'. Kesan kotoran/hampas akan hilang dari tindakan 'citric asid' yang berada dalam Coke. Satu bahan gantian untuk mencuci kalau sabun dah habis! Rasa-rasa buat sabun badan boleh tak?

3. Untuk menghilangkan kesan karat dari bumper kereta jenis chrome : Lap bumper dengan aluminium foil yang dicelup dengan Coke. Kesannya karat hilang!

4. Untuk menghilangkan kesan 'corrosion' atau hakisan pada skru/nat bateri kereta : Tuang saja setin Coke pasti kesan hakisan hilang serta merta.

5. Untuk melonggarkan skru yang berkarat dan ketat : Sekali lagi tuang setin Coke, skru tersebut pasti longgar dan boleh dibuka.

6. Untuk menghilangkan kesan minyak/lekit dari pakaian : Tambahkan setin Coke dalam mesin basuh bersama sabun pencuci dan basuh macam biasa. Kesan minyak tu pasti hilang. Kemudian bolehlah minum air basuhan tadi berperisa coke.

7. Cermin kereta anda berdebu/kotor/ melekit ? Celup tuala dengan Coke dan lap.Pasti bersih. Tak payah guna tin sembur cuci cermin cam jual di Yawata tu kerana ianya amat mahal!

8. Bahan aktif Coke adalah phosphoric asid. Ia mempunyai pH 2.8. Ia boleh meleburkan sebatang paku dalam masa 4 hari. Kilang Perwaja/besi mesti suka ni!
Asid tersebut juga menghakis kekuatan tulang belakang dan tulang lain dalam badan yang merupakan punca utama kearah penyakit osteoporosis.
Sila lihat lori yang membawa air sirap Coke dalam lori tangki,[ bukan lori yang bawa Coke siap dalam botol/tin] pasti dilengkapi dengan tanda amaran "Bahan Kimia Bahaya" atau"Bahan Penghakis : bahaya". Lori tangki itu juga diselaputi bahan penghakis hakisan untuk mengelak lori tu dihakis. . Tolong jangan letak/parking kereta berhampiran lori tangki yang ada tanda amaran tu, silap-silap tengah bawak kereta, putus 2 sebab hakisan/karat.


9. Para pengedar minuman Coke telah menggunakannya untuk mencuci bahagian enjin lori/trak mereka sejak 20 tahun. Wahh...mesti buat overhaul ni!

10. Kandungan gulanya 18 sudu cawan teh satu tin Coke. Cuba try bancuh kopi/teh dengan 18 sudu gula tu kat rumah dan minum mesti termuntah

Kenapa Orang Yahudi Tak Minum Coke dan Pepsi

Disampaikan oleh seorang sahabat.....Assalamualaikum kengkawan... last weekend, ada ustazah usrah kami beritahu... masa dia belajar kat. mesir dulu, dia punya lecturer ada cerita... dulu ada sorang mamat yahudi ni datang egypt to study the muslims' lifestyle kat sana setelah serangan secara fizikal ke atas umat Islam tak berjaya. dianak carik jalan untuk serang cara lain. tapi Alhamdulillah, dia telah diberi hidayah semasa dia dok study umat Islam kat mesir tu. dia beritahu lecturer ustazah ni, one of the things the jews do untuk hapuskan keturunan umat Islam is to produce coca cola & pepsi yang di  dalamnya ada chemical to retard the reproduction organs for both men &  women. menurut mamat tu, kat israel tak ada jual coke & pepsi sbb diorg tahu apa kandungan kat dalamnya and since jew is agama  keturunan, diorg tak nak le mandul! kalau korang pernah terima  forwarded email pasal bertapa  
cidicnya coke tu sampai boleh dissolve tulang & gigi (calcium containing compounds) and boleh buat cuci
toilet! and for ladies, kalau minum coke boleh cause menstruation if you're a wee bit late. so kalau minum banyak & atthat time baru lekat  zuriat, ada chances keguguran le, kan ? Therefore, untuk kemakmuran umat Islam & untuk kesihatan & untuk tak support jewish companies,

Masih tidak pasti kesahihan artikel ini, namun jika ia benar bayangkan apabila ia masuk kedalam perut kita, bertambah sihatkah kita.. jika tidak benar pun lebih baik menjauhi, bukan kerana kesihatan sahaja malah untuk agama kita.

Friday, November 12, 2010

Reprint kad kawen?

Yuhu!

Ingat tak dlm post terdahulu,saya ada cerita tentang kad kawen ngeri saya? Post tu disini.
Bila dah jadi ngeri mcm tu, apa lagi.. sebagai customer..saya pun bagitaula kat syarikat tu.. Bersemangat sungguh saya bagitau dorang.. tak cukup bagitau melalui panggilan tepon,dlm SMS dan email pun sama. Mula2 MMS gambo2 kad tersebut. Kononnya sebagai buktila,kad tersebut rosak dan tak menepati kehendak saya seperti perjanjian awal. Saya saja MMS,takut syarikat tu ingat saya ni menipu sebab nak dpt kad lebih ke hapa.Apabila rasa cara MMS tu tak berapa mujarab,saya pun scan kad2 tersebut, pastu siap masuk photoshop..letak anak panah kat kesalahan yg terdapat pada kad tu dan bagi comment. Cara ni mmg mujarab sebab sekejap je dpt maklum balas dari diorang. hehehe. Rasanya orang syarikat tu mmg berguni2 tahan sabar dengan kerenah saya ni. hehehe.. Tapi apa pun,saya puji la diorang. Tetap layan saya dengan baik. Suara dorg cool jer. So,bila dgr suara dorang cool,saya pun tak jadila marah. hehehe.. Keputusan dari kad ngeri saya tu..,dorang cakap nak REPRINT kad saya semula.Yeahoo!Hope kali ni,hasilnye akan menepati kehendak saya. Mari doa sama2.. Tak larat dah nak sakit2 ati lagi..huhuhu.. Bila kad dah siap,saya akan tunjuk kat blog ni ye. Tunggu...